Sep 11, 2015

General Awareness (RRB Officer Exam) – Afternoon Shift (05/09)

1. Who is the current Union Minister for Rural Development?
Answer – Chaudhary Birender Singh.

2. The Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana covers people between the age group of _____.
Answer – 18 and 70.

3. In DICGC, What does G stands for?
Answer – DICGC stands for Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation

4. In Atal Pension Yojana, Guaranteed monthly pension for subscribers, ranging from Rs. 1,000 to _______.
Answer – Rs. 5,000 per month.

5. What is the contribution of South Africa in BRICS Contingent Reserve Arrangement?
Answer – 5 Billion USD

6. What is capital for Payment banks?
Answer – Rs 100 Crores

7. Centre to put Rs 70000 crore as capital infusion in Public Sector Banks over
Answer – Four Years

8. __________ was on top state capital city in Swach Bharat ranking.
Answer – Bangalore

9. The state which has decided to rename the University to APJ Abdul Kalam University is
Answer – Uttar Pradesh

10. Non violence day is observed on
Answer – October 2

11. Sanjiv Chaturvedi was recently conferred with
Answer – Ramon Magsaysay Award

12. Suniti Solomon, was died on July 2015. She was associated with
Answer – HIV Treatment

13 Mahabalipuram is in which Indian state>
Answer – Tamil Nadu

14. Monroe Island is in
Answer – Kerala

15. One Question related to International Forex regulation.

16. Ngultrum is the currency of
Answer – Bhutan

17. ILO Headquarters is situated in
Answer – Geneva

18. Ricky Ponting is associated with
Answer – Cricket

19. The Simhadri Super Thermal Power Station is located in
Answer – Andhra Pradesh

20. What is the most expensive city in India
Answer – Mumbai

21. Suez Canal is connecting
Answer Mediterranean Sea and Red Sea.

22. Gaddafi stadium is located in
Answer – Lahore, Pakistan